Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryktesspridning är ett av de största hoten”. Hör Petra Stenkula, polischef i Malmö, om säkerhetsläget och vilka hot som finns under Eurovision-veckan. Foto: SVT

Polisen om säkerheten under Eurovision: ”Mycket desinformationskampanjer”

Uppdaterad
Publicerad

Polisinsatsen i Malmö är en av de största som hittills genomförts i södra Sverige när drygt 100 000 personer väntas besöka staden.

– Folk ska kunna uttrycka sina åsikter precis som de vill och tävlingen ska ändå få sin feststämning, säger Malmös polischef Petra Stenkula.

Sedan mitten av april har polisen övergått i en nationell särskild händelse på grund av säkerhetsläget under Eurovision. Inför tävlingen har förstärkning kallats in från hela landet, samt grannländerna Norge och Danmark.

Enligt Petra Stenkula, polischef i Malmö, är ryktesspridning ett av de största hoten.

Eurovision song contest 2024

– Sen är det desinformationskampanjer om att det ska ske olika saker utan att det är sant. Vi ligger även på en terrorhotnivå 4, och det innebär naturligtvis att vi också måste ta höjd för det.

”Finns här för att alla ska känna sig trygga”

Israels medverkan i Eurovision har fått starka reaktioner med anledning av kriget i Gaza och senare i veckan väntar ytterligare demonstrationer i staden.

Petra Stenkula uppger samtidigt att polisen är väl förberedda på det polariserade läget och att besökare inte behöver känna sig oroliga.

– Här börjar det bli en fantastisk feststämning och vi finns till här för att alla ska känna sig trygga. Känner man sig ändå orolig ska man ta kontakt med oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet