Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljötekniks kunder kommer få stå för skadestånden till PFAS-drabbade när Försvarsmakten inte anser att den ska betala. Foto: SVT

Försvarsmaktens besked: Vägrar betala PFAS-skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun överväger rättsliga åtgärder mot Försvarsmakten efter beskedet att den inte vill betala skadestånd till PFAS-drabbade.

I en tidigare sekretesstämplad brevväxling mellan Ronneby kommun och Försvarsmakten framgår det att Försvarsmakten inte tänker betala skadestånd till PFAS-drabbade Kallingebor.

Försvarsmakten medger att PFAS har använts i brandskum på flygflottiljen F17 och att de drabbade bör få ”rättmätig ersättning” men att det är det kommunala va-bolaget Miljöteknik som har distribuerat det förgiftade vattnet som ska stå för skadeståndet, något P4 Blekinge var först med att berätta.

Vattenskandalen i Kallinge

Rättsliga åtgärder

Miljötekniks vd Joakim Mårtensson håller inte med.

– Vi överväger att vidta rättsliga åtgärder, säger han.

De totalt 288 privatpersoner som stämt Miljöteknik har begärt allt ifrån 300 000 till en halv miljon kronor i skadestånd. Skulle samtliga domslut gå emot Miljöteknik riskerar bolaget alltså skadestånd på runt 100 miljoner kronor.

Miljöteknik har en försäkring som täcker skadestånd upp till 20 miljoner.

– Allt över det får våra kunder stå för, säger Joakim Mårtensson.

Hänvisar till Högsta domstolen

I en skriftlig kommentar till SVT hänvisar Försvarsmakten till Högsta domstolens dom i december 2023:

Högsta domstolen har fastställt att det är RMT (Ronneby Miljöteknik, reds.anm.) som ska kompensera de Kallingebor som har drabbats av personskador till följd av förhöjda halter av PFAS i blodet och som därigenom lidit en ersättningsgill skada”.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet