Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Redebo: ”De slängde pengar efter en på den tiden, det kändes som att man blev stenrik.” Foto: SVT/Hemvändarna

Susanne pendlar 120 mil – för att jobba

Publicerad

Susanne Redebo har återvänt till Tornedalen efter att ha förlorat jobbet i Mälardalen. Nu pendlar hon till jobbet i norr där mycket arbetskraft saknas.

– Lärare, sjuksköterskor, vårdpersonal och socialsekreterare är det brist på. Det är brist inom varje yrke, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg (C).

När Susanne Redebo låser dörren i Mariefred har hon tolv timmar till jobbet. Två veckor per månad arbetar hon på plats i Övertorneå, två veckor på distans från Södermanland.

På 80-talet var hon en av många som flyttade från Norrbotten till Stockholm för att få arbete – nu gör hon samma resa åt andra hållet.

Under pandemin förlorade hon jobbet på en tidning i Mälardalen, och fick istället arbete i sin barndomskommun som har stor brist på arbetskraft.

Saknas 100 000 personer

För att klara industrisatsningarna i norra Sverige bedömer regeringens utredare att 100 000 människor måste flytta till Norrbotten och Västerbotten.

– I Övertorneå kommun har vi brist på arbetskraft i många branscher. Det har förändrats mycket bara under de senaste tio åren, säger Tomas Mörtberg (C).

Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet, ser en stor utmaning i att lyckas få tillräckligt med arbetskraft.

– Idag är det i princip alla kommuner utom Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå som krymper i befolkning. Och med de förutsättningarna blir det väldigt svårt att växa så mycket som Norr- och Västerbotten måste växa.

”Det måste förändras”

Det finns också, som han ser det, andra kulturella utmaningar.

– Det är ju en urban norm som har rått länge om vad ett framgångsrikt liv är – ett storstadsliv, medan glesbygd har varit motsatsen. Det måste förändras, säger Rikard Eriksson.

Se Hemvändarna på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.