Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Takträdgårdarna kommer att skötas och visas fram till oktober, men sen är det osäkert om det blir nån framtid. Hör mer i klippet. Foto: Bernard Mikulic

Takträdgårdarna i Malmö har skyddat mot kraftigt regn i 25 år – nu är pengarna slut

Uppdaterad
Publicerad

I 25 år har takträdgårdarna på Augustenborg i Malmö varit ett sätt att minska effekterna av kraftiga regn genom att trädgården fångar upp stora mängder vatten. Men nu är pengarna slut och de fyra anställda har sagts upp.

Augustenborgs botaniska takträdgårdar är 9 500 kvadratmeter gröna tak med gräsmattor, sedum och blommor. Årets första besökare på takträdgården är ett gäng från Nordirland som utbildar sig till hortonomer- specialister på växtbiologi.

– Det är alltid bra att komma och se platser som denna för att se om vi kan använda dessa metoder hemma hos oss, säger utbildningsledaren Ciaran Mulholland från Belfast.

Pengarna är slut

Cirka 50 000 besökare från alla kontinenter har besökt Augustenborgs takträdgårdar under 25 år. Verksamheten har finansierats genom bidrag från bland annat Malmö kommun, men nu är beskedet att pengarna är slut.

– Farhågan är att det kommer att rivas efter vi har lämnat i oktober i år. Vid nyår var vi fyra anställda. Idag är det bara jag kvar och jag kommer att gå i juni. Det gör att vi inte kommer att kunna sköta takträdgården och då kommer vi att lämna tillbaka den till Malmö stad, säger Helen Johansson, vd på Scandinavian Green Roof Institute som driver takträdgårdarna på Augustenborg.

Sex månader till

I april sägs hyresavtalet upp och trädgården kommer att skötas och visas upp i sex månader till.

– Efter det är det ingen som vet vad som händer med taken, men kanske kommer Malmö stad ta över och driva de vidare, säger Helen Johansson.

I ett sms skriver servicedirektör Louise Strand till SVT Nyheter ”att planen är att serviceförvaltningen kommer att förvalta de gröna taken, men att man inte planerar nån speciell verksamhet utifrån det gröna taket”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.