Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte längre uppenbar fara” – se varför Stenungsunds kommun häver byggförbudet. Foto: Richard Veldre/SVT, Grafik: MapCreator/OpenStreetMaps/Kristofer Höglund

Efter skredet vid E6 i Stenungsund – byggförbud hävs för bullervall i företagspark

Uppdaterad
Publicerad

Personer från företag bakom bygget vid E6 i Stenungsund misstänks ha orsakat skredet. Nu ger kommunen ett av företagen grönt ljus att fortsätta bygga en tio meter hög bullervall i företagsparken – runt 200 meter från skredkratern.

Efter skredet förbjöd Stenungsunds kommun fortsatt bygge av företagsparken vid E6, med hänvisning till risk för fler skred och för fara för liv och hälsa. Men nu ger kommunen grönt ljus till företaget som äger marken att bygga i delar av företagsparken.

Tilllståndet för bullervallen gavs innan skredet 2023, bygget förbjöds efter skredet – men förbudet hävs nu.

Skredet vid E6 i Stenungsund

– Vi har kommit fram till att det inte längre föreligger en uppenbar fara, säger Martin Ladfors, verksamhetschef för bygg och miljö på Stenungsunds kommun.

I den pågående brottsutredningen efter skredet misstänks personer på två företag, det som äger marken och ett som utfört arbete på platsen, ha orsakat skredet genom att ha lastat för tungt.

Misstänks handla om flermiljonbelopp

Bolaget som utfört arbete misstänks också ha tagit emot belopp i flermiljonsklassen för att ta hand om schaktavfall, enligt åklagaren.

Företaget som äger marken har nu fått klartecken för bullervallen i företagsparken.

– Att det pågår en brottsutredning är inget som påverkar rätten att söka eller nyttja bygglov eller marklov, säger Martin Ladfors.

Sedan skredet har marken i skredområdet undersökts av myndigheter, men inte marken där bullervallen planeras, som ligger utanför det direkta skredområdet. Kommunen utgår här från detaljplanens utredningar och betonar att marken består av berg och morän.

– Vi förlitar oss på det underlaget som är framtaget, säger Martin Ladfors.

Motsätter sig brottsmisstankarna

Företaget som äger marken vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i en kommentar:

”Bullervallen ligger inte inom skredområdet. Vi motsätter oss samtliga uttalanden från åklagaren i ärendet och precis som tidigare avvaktar vi Haverikommissionens utredning.”

SVT har utan framgång sökt företaget som utfört arbete på platsen för en kommentar.

Fortsatta risker i området

  • Förbuden har hävts i olika omgångar, senast för bullervallen nu i april, medan andra förbud hävts redan i höstas. Ytterligare en bullervall i företagsparken fick hävt förbud i januari. Iden den del av företagsparken som rasat råder fortfarande byggförbud.
  • Den 6 februari hävde länsstyrelsen tillträdesförbudet i skredområdet och kommunen omprövade därefter förbuden.
  • Det kvarstår ”risker med att röra sig fritt i området på grund av uppsprucken mark, bristande bärighet m.m” enligt Statens geotekniska institut, som dock bedömer att riskerna kan hanteras av respektive aktör, det vill säga Trafikverket, Stenungsunds kommun och fastighetsägare i arbetet med att återställa området.
  • När de återstående förbuden kommer att hävas kan Stenungsunds kommun inte svara på i nuläget.
  • Inom och omkring skredområdet har flera undersökningar gjorts. Bland annat har Trafikverket gjort borrprover, Haverikommissionen genomför en olycksplatsundersökning och konsultbolaget WSP har gjort geotekniska undersökningar inför tillfälliga massupplägg.

Källor: Länsstyrelsen Västra Götaland, Statens geotekniska institut, Stenungsunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet