Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Zetterberg, fastighetsmäklare i Härnösand berättar i videon vad hon tror är orsaken till att priserna stiger på fritidshus i Västernorrland. Foto: Per-Erik Ström

Priserna på fritidshus stiger i Västernorrland

Publicerad

Priserna på fritidshus sjunker i riket i stort på grund av inflation och höga räntor, enligt den senaste statistiken från landets mäklare. Men Västernorrland går mot strömmen, priserna har gått upp med 7,3 procent under de senaste 12 månaderna.

– Med våren i antågande brukar tankarna på fritidshusköp vakna till liv, säger Helena Zetterberg, mäklare i Härnösand.

I Västernorrland såldes 82 fritidshus förra året med ett medelpris på närmare 1,4 miljoner kronor.

– Vi är positiva över statistiken och ser fram emot sommaren. Vi har ganska låga genomsnittspriser och vi har legat ganska lågt tidigare, säger Helena Zetterberg som jobbar som mäklare i Härnösand.

Fritidshusaffärer i landet

Fritidshusen i Sverige har under de senaste 12 månaderna blivit 5,5 procent billigare att köpa. Enligt Hemnet var både utbud och antal fritidshusaffärer i landet lägre i fjol än de senaste åren. Det såldes 4 932 fritidshus i Sverige 2023, vilket är en minskning med 16 procent jämfört med 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.