Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man väl hamnar i den onda spiralen är det svårt att komma sig riktigt ur den” – hör Mikael Gidlöf vid Kramfors kommun, om utmaningen med beroendet av hyrpersonal. Foto: Anna Beijron/SVT

Hyrpersonalen blev en ond spiral för Kramfors: ”Svårt att ta sig ur”

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för inhyrd personal har tiodubblats för kommunerna i Västernorrland mellan 2012–2022.

I Kramfors kommun har kostnaderna mer än fördubblats mellan 2021 och 2022.

– Den största utmaningen just nu är att hitta socialsekreterare, säger Mikael Gidlöf, förvaltningschef i Kramfors kommun.

Kramfors kommun har haft ett ansträngt läge både hos socialtjänsten och inom hälso- och sjukvården. Kommunen har tidigare hyrt in både sjuksköterskor och socialsekreterare, 2021 var det oroligt i båda förvaltningarna. Nu ligger fokuset på att rekrytera fler socialsekreterare.

– När man väl hamnar i den där onda spiralen med att man får in mycket hyrpersonal så är det svårt att komma ur det, säger Mikael Gidlöf.

Kommunen står inför stora rekryteringsutmaningar.

Risker med hyrpersonal

När kommunen är beroende av hyrpersonal är risken att kvalitén blir sämre eftersom invånarna slussas mellan olika handläggare, enligt Mikael Gidlöf.

– Det är en ständig utmaning som vi måste jobba med att försöka ta oss ur det beroendet av hyrpersonal som vi hamnat i, säger han.

Kostnader för hyrpersonal i Västernorrlands kommuner

  • Kramfors: 22 608 000 kronor
  • Örnsköldsvik: 14 363 000 kronor
  • Sundsvall: 9 788 000 kronor
  • Sollefteå: 4 443 000 kronor
  • Timrå: 2 667 000 kronor
  • Ånge: 1 363 000 kronor
  • Härnösand: 888 000 kronor

Kommunernas kostnader för hyrpersonal under 2022.

Källa: Vision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.