Före detta säkerhetsministern Jose Raul Mulino gör tummen upp efter att ha röstat i söndagens val. Foto: DAVID TORO

Fd säkerhetsminister vald till president i Panama

Uppdaterad
Publicerad

José Raúl Mulino från populistpartiet Demokratisk förändring vann söndagens presidentval i Panama. Hans fyra medtävlare har erkänt sig besegrade, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Mulino har lovat att förbättra ekonomin, satsa på infrastrukturinvesteringar, höja minimilönerna och att stoppa flödet av migranter genom den svårgenomträngliga djungeln vid gränsen mot Colombia, Dariengapet.

Han har också lovat att hjälpa partiets grundare, affärsmannen Ricardo Martinelli, som flytt till Nicaraguas ambassad efter att ha dömts till tio års fängelse för penningtvätt. Martinelli var president 2009-14 och skulle själv ha ställt upp i valet om det inte vore för fängelsedomen.

Viktigt stöd från dömd expresident

Martinelli har trots fängelsedomen spelat en nyckelroll i valrörelsen när han kampanjat för Mulino från Nicaraguas ambassad, rapporterar Reuters. Martinellis anhängare har sett den 64-årige före detta säkerhetsministern Mulino som en god ersättare, medan motståndarna kallat honom en marionett.

När 90 procent av rösterna räknats har Mulino fått omkring 34 procent av rösterna, uppger Reuters. Den närmaste medtävlaren, antikorruptionskandidaten Ricardo Lombona, får runt 25 procent. Tre andra kandidater delar på resten av rösterna.

Den nuvarande presidenten från mitten-vänsterpartiet PRD, Laurentino Cortizo, avgår den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.