Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen med ciggen i mungipan, Cesar Luis Menotti, har gått bort. Se resan till VM-guldet. Foto: ULISES RUIZ

Argentinas guldmakare från 1978 Cesar Luis Menotti har gått bort: ”Adjö du käre tunne man”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen med ciggen i mungipan, Cesar Luis Menotti, har gått bort. Han förde Argentina till landets första VM-guld 1978.

”Adjö du käre tunne man”, skriver Argentinas fotbollsförbund om 85-åringen som var förbundskapten 1974-83, uppger AP. Han inledde annars karriären som spelare i Argentina på 1960-talet där det även blev en sväng i Juventus.

”En av de stora förebilderna för vår fotboll har lämnat oss. Kondoleanser till hans familj och vänner, må han vila i frid”, skriver Argentinas VM-vinnande kapten 2022 Lionel Messi.

I samband med hemma-VM i konfettiregnet 1978 petade han en då 17-årig Diego Maradona i sista stund, något som sårade deras relation i flera år. När Menotti ledde Barcelona 1983-84 hade han Maradona i laget.

Se konfettiregnet och resan till guldet i spelaren.

Menotti hävdade att VM-segern 1978 inte fick det erkännande den förtjänade eftersom landet då var en militärdiktatur ledd av Jorge Rafael Videla. Ett uppmärksammat foto när den övertygade kommunisten Menotti skakade hand med Videla kan ha bidragit till den negativa bilden.

Spelade med Pelé i Santos

Menotti spelade även med Pelé i brasilianska Santos 1968 och tvekade inte att benämna honom som den bästa spelaren genom tiderna.

Menotti var även en stor älskare av litteratur. Vid en intervju med den argentinske författaren Jorge Luis Borges frågade Menotti om rökningen.

– När jag frågade honom om det störde honom att jag rökte, sa han till mig: 'Det som förgiftar mig är inte cigaretten, utan de dumma samtalen', hade Borges svarat.

Menotti slutade dock att röka 2011 efter att ha blivit inlagd tre dagar på sjukhus för sitt tobaksberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.