Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Lara Stalder om PWHL: ”Nu kan små tjejer drömma stort” Foto: EVZ/SVT Sport

Lara Stalder gjorde 185 poäng på 24 matcher – hjälpte Zug till högsta serien

Publicerad

Hon lämnade Brynäs och flyttade hem med en dröm: Att hjälpa hemmaklubben upp till högstadivisionen.

Efter smått osannolika 185 poäng på 24 matcher hade Lara Stalder redan efter första säsongen lyckats med sitt mål.

– Det känns fantastiskt. Vi tog oss upp dit vi hör hemma, säger Stalder till SVT Sport.

Efter fem år i Sverige och SDHL (två säsonger i Linköping och två i Brynäs) valde schweiziska storstjärnan Lara Stalder att flytta hem till Schweiz.

Detta för att fullfölja drömmen om att hjälpa hemmaklubben EV Zug upp från andra- till förstadivisionen.

– Jag har alltid velat stötta schweizisk damhockey och jag fick den här chansen att bygga upp något med en storklubb från min hemstad som har samma ambitioner som jag att investera i damhockeyn, säger Stalder.

”Vunnit matcherna med minst 10-15 mål”

Laget lyckades genast med sitt mål, att avancera till högstadivisionen. Stalder var minst sagt delaktig där hon stöd för 129 poäng (63+66) på 17 matcher i grundserien och sedan 56 nya pinnar (28+28) på sju matcher i slutspelet.

Zugs målskillnad i grundserien stannade på 317-7.

– Jag värdesätter det inte särskilt högt (att göra poäng) och det är inte det som är det viktigaste för mig. Vi startade den här resan i andradivisionen och vi visste om att vi skulle vara bättre än många utav lagen där. Vi har vunnit matcherna med minst 10-15 mål.

Kan vara ett topplag

Stalder – som har kontrakt med Zug över ytterligare två säsonger – säger att det bara finns en plan framåt.

– Jag skrev på ett treårskontrakt när jag flyttade hem. Jag kom hit för att vara med på en resa med klubben och den stannar inte efter bara ett år. Jag vill vara kvar och leverera, hjälpa de yngre spelarna och bygga organisationen, säger Stalder som utanför isen också jobbar 60 procent för klubben.

Hur bra kan ni vara i toppdivisionen tror du?

– Jag tror att vi kan vara ett topplag även i högstadivisionen. Vi mötte några av dem under säsongen i cupspelet och gjorde det bra. Nu har vi vuxit som lag och det har varit en resa där vi lärt oss mycket.

Hör Lara Stalder tala om amerikanska proffsligan PWHL i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.